Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά
Διάρκεια
Είδος
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά βρίσκεται στο Μέγαρο Ιττάρ, στην οδό Επιμενίδου 18 στη καρδιά του Ηρακλείου.
Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η αξιοποίηση της υδραυλικής και της αιολικής ενέργειας, η εφαρμογή της ιμαντοκίνησης, της οδοντοκίνησης και της αλυσοκίνησης και πολλές άλλες επιστήμες και τεχνικές επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία του δυτικού τεχνολογικού πολιτισμού δεν είναι μια αύξουσα καμπύλη εξέλιξης, όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά μια ταχύτατη ανάπτυξη και κορύφωση κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., μια υποχώρηση και απώλεια αυτής της τεχνολογίας στους επόμενους αιώνες και μια σταδιακή επανάκτησή της, με τον 13ο αιώνα μ.Χ. να ισοβαθμίζει την τεχνολογία αιχμής των αρχών του 2ου π.Χ. αιώνα. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα από όσα νομίζουμε χρωστά ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός στους Έλληνες.
Σε αυτό το μουσείο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ιδιαίτερα σημαντική, αλλά εν πολλοίς άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέσα από τη μόνιμη έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι απαρχές των Τεχνολογιών», που είναι σχεδιασμένη με όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Τα επιλεγμένα πλήρως λειτουργικά διαδραστικά εκθέματα, ταξινομημένα σε 24 θεματικές, με πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό -προϊόν πολύχρονης μελέτης και έρευνας του ιδρυτή του μουσείου, Κώστα Κοτσανά, – συγκροτούν ένα εντυπωσιακό πανόραμα.
Το μουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικές – διδακτικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο εκπαιδευτικό ρόλο και να καταστεί δυναμικός και πολύπλευρος πυλώνας διάχυσης της επιστημονικής γνώσης προς τη σχολική κοινότητα. Το επιστημονικό του προσωπικό -εξειδικευμένοι μηχανικοί, αρχαιολόγοι και ιστορικοί – υλοποιούν καθημερινά βιωματικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και εργαστήρια σε μουσειακές διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κύριοι εκπαιδευτικοί στόχοι των δράσεων αυτών είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας και η «ανάγνωση» εν γένει του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού υπό το πρίσμα αυτό με τις συνακόλουθες προεκτάσεις.
Μέσα από το τρίπτυχο επιστήμη – μύθος – καθημερινή ζωή οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απολαμβάνουν μια πρωτότυπη εκπαιδευτική και μουσειακή εμπειρία γεμάτη εναλλαγές και γόνιμα ερεθίσματα, που βασίζεται στη διάδραση, τη συμμετοχικότητα, την ανακαλυπτική προσέγγιση και την αγωγή του βλέμματος.
Ιστότοπος: https://kotsanasmuseum.com/crete/
Εκεί θα βρείτε...
- εκπαιδευτικά προγράμματα
- πλήρως λειτουργικά διαδραστικά εκθέματα
- πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό
- βιωματικές - διδακτικές ξεναγήσεις
- μουσειακές διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης